Expertblogs

Als ‘k zo daar m’n blogroll fiets, is duidelijk te merken dat de hoogdagen van de lifelogs achter ons liggen. Maar imo zijn expertblogs wel blijvertjes.

Mensen die weten waarover ze spreken en daarover duidelijk kunnen vertellen, nestelen zich uitdrukkelijker in de (online) journalistiek. En dat is een goede evolutie.

Het fenomeen van vlotte deskundologen is allesbehalve nieuw natuurlijk. Hoewel ik zelf vaak amper weet hoeveel centen er in m’n portefeuille zitten, luister ‘k al jaren met graagte naar het economiepraatje van bankier Pascal Paepen. Na beurssluiting, praat hij je op Radio 1 (.be) bij over het belangrijkste financiële nieuws van de dag, in bevattelijke taal.

Online probeert de twitterende, feesboekschrijvende, bloggende, slidesharende, … econoom Geert Noels op dezelfde trein te springen. Een goede en handige aanvulling op ‘s mans offline media-aanwezigheid.

Maar expertblogs moeten wel hun naam waardig zijn. Want gisteravond werd ik kregelig van deze blogpost op The Next Web, geschreven door zelfverklaard “Tech Blogger, Design Connoisseur, Social Media Junkie & Web Application devotee. Early Adopter…” Zee M Kane.

Blijkbaar is hij ook hoofdredacteur van deze internetblog. Maar als alle experts zoals deze godenzoon zouden bloggen, dan mag kersvers twitteraar @billgates de stekker uit het internet trekken.

Zeetje had namelijk een artikeltje gelezen op MSN.com over Huis Clos, een experiment waarbij 5 franstalige journalisten 5 dagen alleen zouden terugvallen op Twitter en Feesboek als initiële bron.

Maar – o contradictio – in eerste instantie vond de auteur het niet nodig om zelf zijn bron te vermelden. Na vriendelijk aandringen deed hij dat gelukkig toch. Maar de indruk was al gewekt dat het hier om een typisch stukje copy-paste-journalistiek ging.

Ook inhoudelijk sloeg Zee de Nitwitteraar het balletje mis:

The journalists will be handed computers that only connect to Facebook and Twitter.

Onzin, want op de website van Les Radios Francophones Publiques wordt genuanceerd dat:

Aucune consultation de site d’aucune sorte n’est autorisée, sauf s’il s’agit de suivre un lien proposé sur Twitter ou Facebook.

Oftewel: Twitter en Facebook zijn het vertrekpunt voor deze journalisten (volg ze trouwens op Twitter) in hun experimentele nieuwsgaring. Ze mogen en kunnen dus wel op linkies klikken.

Maar blijkbaar was ff verder googlen dan zijn neus lang is, en verder lezen dan zijn Angelsaksische taalknobbel reikt te moeilijk voor deze expert die factchecking interessant vindt … Zolang hij het zelf niet hoeft te doen.

0 Reacties op “Expertblogs”


  • Nog geen reacties

Laat een reactie achter